Cursul valutar franc elvetian si dolar s-a apreciat semnificativ in fata leului

Black Friday

Cotatia BNR a cursului valutar din sedinta de azi nu ne-a luat pe neasteptate in ceea ce priveste cotatia USD/RON, acesta avan un caracter de apreciere in raport cu moneda nationala RON.

 

Ceea ce a fost o surprindere a fost cotatia francului elvetian care s-a apreciat in raport cu leul de la 4.1288 la 4.1440 RON pentru 1 Franc Elvetian.

Acest lucru pune din nou presiune pe cei care au rate in franci elvetieni. Recomandarea noastra este sa nu se faca conversia in RON sau EUR a creditelor ci sa se mai astepte, deoarece politica bancii centrale elvetiene se poate schimba si poate intervenii la un moment dat iar cursul a francul elvetian sa se reduca in raport cu leul.

 

Chiar dacă impactul aprecierii dolarului asupra economiei este mult mai redus decât cel al creşterii euro, efecte există şi în acest caz având în vedere că circa o cincime din exporturile şi importurile româneşti se fac în dolari. Companiile care îşi exportă producţia în ţări ca Rusia sau China sunt avantajate de creşterea cursului, dar pe de altă parte există şi un impact negativ ca urmare a scumpirii importurilor provenite din aceste zone.

 

România îşi plăteşte în dolari importurile de ţiţei – aceasta fiind moneda tradiţională în care este exprimat preţul barilului de petrol – şi din această cauză orice întărire a monedei americane poate însemna creşterea facturilor. Numai că în ultima perioadă aprecierea dolarului s-a suprapus cu o tendinţă de ieftinire a petrolului.

 

Impactul acestor deprecierii cursului de schimb asupra economiei se va simti la nivelul consumatorilor printr-o crestere generala a preturilor.

Black Friday

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

  • Black Friday